CAP PROGRAM

CAP program (akronim od Child Assault Prevention), kao prvi preventivni program namijenjen djeci, jedan je od najkvalitetnijih i najobuhvatnijih programa primarne prevencije zlostavljanja djece u svijetu. To je program koji poučava djecu njihovim elementarnim pravima da budu sigurna, jaka i slobodna, informira ih o tome kako prepoznati opasne situacije i poučava strategijama kojima će povećati svoju sigurnost.


CAP program poučava djecu  efikasnim prevencijskim strategijama koje proizlaze iz dječjih sposobnosti, a ne na ograničavanju tih sposobnosti. Počiva na stavu da djecu treba poučiti onome što mogu sama učiniti ako se nađu u opasnoj situaciji i s kim o tome mogu razgovarati, no istovremeno naglašava da je prevencija dužnost odraslih, na prvom mjestu roditelja i osoblja vrtića, koji moraju biti informirani i upućeni u to kako im pružiti kvalitetnu pomoć i podršku.

Sadržaj radionica razvojno je primjeren, koriste se fotografije, igrokazi i posebno strukturiran razgovor kako bi se djecu poučilo pitanjima osobne sigurnosti.
Radionice za djecu predškolske dobi (Predškolski CAP) održavaju se u trajanju od oko jednog sata dva uzastopna dana. Dječji vrtić Bukovac ima dva osposobljena tima za provođenje CAP programa. 

Ispiši stranicu