Prilagodba na jaslice/vrtić


 
PRVI KORACI U SURADNJI RODITELJA I VRTIĆA

           Polazak u vrtić stresno je razdoblje i za dijete i za roditelje, jer je to najčešće prvo odvajanje djece od roditelja. Dijete se mora prilagoditi na novu sredinu i nove osobe te njegova svakidašnja ravnoteža postaje narušena što može dovesti do promjena u njegovom ponašanju. Stoga je važno pripremiti dijete razgovorom o tome tko ga sve čeka u vrtiću i što će sve tamo raditi. Pri tome je potrebno biti konkretan i realan – u vrtiću nije sve super, tu se dijeli pažnja, prostor i igračke.


PRIPREMA ZA POLAZAK U JASLICE/VRTIĆ

Prije polaska u jaslice/vrtić, prošećite s djetetom do objekta u koji će ići, pokažite mu prostor i djecu koja se tu igraju (ako su djeca na dvorištu), recite mu da će se i ono tako igrati, ako već poznajete neko dijete koje pohađa vrtić, možete to dijete zajedno dopratiti do skupine.

 Sa starijim djetetom možete zajedno ići odabrati nove stvari za vrtić (npr. kupiti nove papuče).

Svakodnevno djetetu pričajte o tome da će ono dok ste vi na poslu, biti u vrtiću s drugom djecom/prijateljima.

Učite dijete da samo spava u svom krevetu, samostalno jede žlicom, pije iz čaše, svlači se i oblači, ne miksajte hranu,. Radite na socijalizaciji djeteta – boravite među drugom djecom i pokušajte ga navikavati na kratko odvajanje od Vas s poznatim odraslim osobama. Potičite ga na slobodno izražavanje vlastitih potreba (kad je gladno, žedno…).

Preporučljivo je ne nositi igračke u vrtić, osim jedne na koju je dijete jako vezano (tzv. prijelazni objekt). Više igračaka ometa djecu u aktivnostima, nisu spremna svoju igračku dijeliti s drugima pa dolazi do nepotrebnih sukoba.

Imenom označite djetetove stvari (dude, bočice, čaše, papuče, cipele, jakne, kape, igračku…).
PRILAGODBA DJETETA NA VRTIĆ MOŽE SE OLAKŠATI NA SLJEDEĆI NAČIN:

 1. Skraćenim boravkom djeteta u skupini prvih dana (tjedan dana ili više prema potrebi) uz postepeno produžavanje tog vremena.
 2. Redovitim dovođenjem i odvođenjem djeteta, osobito tijekom prvih mjeseci. Kontinuiranim dolascima dajete djetetu priliku da stekne sigurnost i povjerenje, te ostvari emocionalnu bliskost s odgojiteljima.
 3. Nošenjem omiljenog predmeta ili igračke za koju je dijete vezano (dudica, dekica, gaza, medvjedić, lutkica ili nešto drugo). Taj predmet djetetu pruža sigurnost.
 4. Vašim boravkom s djetetom u odgojnoj skupini pri prvom dolasku - poticanjem djeteta na samostalno istraživanje prostora i igračaka, ohrabrivanje na igru i druženje s drugom djecom i odgojiteljima.
 5. Razmjenjivanjem važnih informacija s odgojiteljima o djetetovom ponašanju i reagiranju (po potrebi usklađujte i dogovarajte nove pristupe i postupke s odgojiteljima). Također, za sva vaša pitanja stoji vam na raspolaganju ravnateljica i stručni tim.
 6. Razumijevanjem djetetovih emocija - budite strpljivi s djetetom, pokažite razumijevanje za njegova ponašanja, za ono što čini i govori, dopustite mu pričanje o onome što osjeća i kako mu je bilo.
 7. Planiranjem zajedničkog vremena - igrajte se s njime opuštajućih i omiljenih igara.
  Izbjegavajte uvođenje novih promjena u njegovom životu (učenje novih ponašanja, navika i sl.)

 
NORMALNE REAKCIJE I PONAŠANJA DJETETA U RAZDOBLJU PRILAGODBE NA VRTIĆ SU:

 • plakanje (prilikom spremanja za vrtić, kod dolaska i tijekom boravka u grupi, prilikom odlaska kući...), protestiranje, razdražljivost, ispadi bijesa, povučenost, bezvoljnost, odbijanje jela, odlaska na spavanje, komunikacije...
 • može doći do regresije u ponašanju - dijete ne čini ono što je prije moglo ili samostalno radilo (npr. dijete ponovo počne mokriti u krevet, sisati prst, tražiti dudu i sl.). Takve promjene u ponašanju prolaznog su karaktera te će nestati kada se dijete prilagodi novoj sredini, tj. kada se bude osjećalo sigurno.

Kod većine djece ovakve promjene javljaju se odmah na početku, ali mogu se pojaviti i nakon određenog perioda djetetovog boravka u jaslicama/vrtiću, kada dijete shvati da će jaslice/vrtić postati njegova svakodnevica. Te reakcije trajat će sve dok ne prođe period prilagodbe. Trajanje prilagodbe ovisi o dobi djeteta (lakše se prilagođavaju starija djeca), karakteristikama temperamenta, načinu pripreme djeteta na polazak u vrtić, o redovitosti dolaženja u jaslice/vrtić tijekom prilagodbe i dr.

.
OČEKIVANJA I SURADNJA

Izgradimo suradnju, uzajamno povjerenje i partnerski odnos kako bismo olakšali djetetu prevladavanje prvih teškoća u privikavanju na novu sredinu te mu dali osjećaj sigurnosti i zadovoljstva prilikom dolaska u jaslice/vrtić.
Imajte realna očekivanja od djeteta (npr. dijete vjerojatno hranu koju ne voli kod kuće, neće jesti niti u vrtiću).

Svaka obitelj ima svoja pravila i običaje. Vrtić je kolektiv i ima svoja pravila, ritam rada i osobitosti, budite spremni na poštivanje tih pravila.


Koristite kutije suradnje ispred soba dnevnog boravka, važna nam je povratna informacija koju nam dajete.

Odgajatelji su obrazovani stručnjaci za odgoj djece. Oni su tu zbog djece i brinu se za njihovo zdravlje, odgoj i obrazovanje. Slobodno pitajte odgajatelje sve što vas zanima, iznesite im ako imate kakav problem, surađujte vezano uz odgoj, s povjerenjem pitajte odgajatelja za profesionalan savjet. Uz odgajatelje za vas su tu još i ravnateljica i stručni tim Vrtića.

Odgajatelji vide vaše dijete iz drugačije perspektive i imaju cjelovit uvid u ponašanje i razvoj vašeg djeteta dok ono nije s vama. Vjerujte njihovim procjenama i savjetima.Ono što najviše tijekom prilagodbe pomaže vašem djetetu je poštivanje dogovora s odgajateljem (poštujte dogovoreno vrijeme dolaska i odlaska, savjete odgajatelja vezano uz način rastanka od vas i sl.) - adaptacijska kriza će proći.

Vaše dijete ima vlastite navike, interese i tipična ponašanja koja odgajatelj uočava. Kako biste djetetu olakšali i ubrzali proces prilagodbe, otvoreno i iskreno podijelite s odgajateljima važne informacije o djetetu.

Opustite se, dođite smireni i s povjerenjem u odgajatelja jer djeca prepoznaju osjećaje. Ako ste nesigurni i zabrinuti i vaše dijete će se tako osjećati.

Rastanak s djetetom ispred sobe mora biti kratak i srdačan, u ugodnom i veselom raspoloženju jer time dajete djetetu informaciju da je tu lijepo i da nema razloga za tugu.

Nakon povratka iz vrtića provodite više vremena s djetetom. Igrajte se, pričajte priče, prošećite do parka i radite ono što volite.

PRAVILA KOJA SU NAM OSOBITO VAŽNA

Dijete dovodite u okviru desetsatnog programa i poštujte radno vrijeme Vrtića.

Poštujte obveze prema Vrtiću i skupini (npr. kod donošenja rezervne odjeće za dijete, sredstva i pribor za osobnu njegu, pelene).

O igračkama i sitnim predmetima koje dijete donese od kuće odgajatelj ne brine.

Nakon što je dijete bilo bolesno, potrebno je donijeti liječničku ispričnicu – dijete bez liječničke ispričnice, odgajatelj ne smije primiti u skupinu.

 

 


Ispiši stranicu