Radionice za roditelje RASTIMO ZAJEDNO

Brojna istraživanja pokazuju da su prve godine života osobito važne za razvoj svakog ljudskog bića. Tada se postavljaju temelji cjelokupnog razvoja i životnih mogućnosti i prilika. U prvim godinama djetetova života roditelji su osobito važni jer upravo su oni ti koji zadovoljavaju temeljne potrebe djeteta, pružaju emocionalnu toplinu i usmjeravaju djetetovo učenje i razvoj. U današnje vrijeme kada se susreću s mnoštvom poruka o poželjnom načinu podizanja djece, roditelji često imaju pitanja i nedoumice, npr: Postupam li dobro? Što mojem  djetetu zaista treba? Činim li dovoljno? Kako raditi ono što je najbolje za dijete, a pritom ne zanemariti sebe? Roditelj nabolje poznaje svoje dijete i sebe, ali iskustva stručnjaka i drugih roditelja uvijek su dobrodošla. Nitko ne zna sam odgovore na sva pitanja. Upravo se u tome iščitava važnost stručne podrške roditeljstvu kroz Program radionica za roditelje "Rastimo zajedno" koji se od 2008. godine provodi s roditeljima najmlađe djece širom Hrvatske.
Radionice za roditelje "Rastimo zajedno" omogućuju protok novh  informacija, znanja i vještina, pružaju podršku roditeljima te promiču rast i razvoj i roditelja i djeteta. Na radionicama roditelji s voditeljicama i drugim roditeljima razmjenjuju ideje o načinima na koje žive svoje roditeljstvo, upoznaju bolje sebe kao roditelja, uviđaju načine na koje se odnose prema svome djetetu te doznaju i za druge moguće načine. Također se upoznaju sa znastvenim stajalištima o pozitivnoj interakciji roditelja i djeteta, kao i o roditeljstvu na dobrobit djeteta (i roditelja). Uz to,  preispituju se vrijednosti u podlozi vlastitog roditeljstva, uči se o potrebama djece i roditelja i načinima njihovog zadovoljavanja, vježbaju se komunikacijske vještine i traže odgovori na druga pitanja za koja roditelji izraze interes.


   Program "Rastimo zajedno" obuhvaća dvanaest širih tema podijeljenih u radionice:
1.Roditelji 21. stoljeća 
2.Četiri stupa roditeljstva 
3.Roditeljski ciljevi i psihološke potrebe djeteta 
4.Sva naša djeca i kako ih volimo 
5.Slušanje – važna vještina roditeljstva 
6.Kako dijete uči o svijetu oko sebe 
7.Granice – zašto i kako 
8.Kreiramo i biramo rješenja 
9.Roditeljske odgovornosti i još neka pitanja 
10.Sukobi s djecom 
11.Biti roditelj: utjecaji i izbori 
12.Završetak i novi početak


Program radionica "Rastimo zajedno" provodi se u stalnoj grupi dobrovoljno opredijeljenih roditelja, a održava se jednom tjedno u trajanju od  dva sata. Sudjelovanje je besplatno.
Voditeljice Programa „Rastimo zajedno“ su odgojiteljice Violeta Kukić, Danijela Vrbetić i Jelena Šošić te stručni suradnici Ana Pavlek, Dobrila Zvonimira Paulić i Bojan Đurđević. 

IZJAVE RODITELJA S PRIJAŠNJIH RADIONICA

Osvijestila sam već postojeće probleme i većinu ih uspjela riješiti. Ponosna sam na to!

Prekratko!!! Treba trajati godinu dana!

Shvatili smo kako nismo savršeni, kako naše dijete zapravo i ne treba savršenog roditelja i kako se ne trebamo zbog toga frustrirati.

Nisam više tako nesiguran i ne prepuštam svojoj supruzi da obavlja sve poslove oko djece.

Ova grupa mi je velika potpora jer nemam nikoga s kim bih razgovarala o odgoju

Naučila sam kako treba odvojiti vrijeme za sebe i kako je to u redu. 

 

 

 
 


Ispiši stranicu