Skupine Ptičice i Zvončići - objekt Bukovac na brijegu

 U dječjem vrtiću „Bukovac“,  Montessori program ima dugogodišnju tradiciju. Program se provodi više od  20 godina, a provode ga odgojitelji s verificiranom Montessori diplomom.
Djeluju dvije Montessori skupine: „Ptičice“ i „Zvončići“ u koje su integrirana djeca sa posebnim potrebama. Skupine su heterogene.
U „Ptičice“ su upisana djeca dobi od 2,5 godine do 5 godina, a u „Zvončiće“ djeca dobi od 3 do 7 godina života.

Uz Montessori program   integriran je  i engleski jezik, a vode ga odgojiteljice s verificiranim engleskim programom.
Skupine međusobno surađuju i izmjenjuju iskustva vezana za razvoj i napredak programa. Sva stečena znanja i vještine Montessori odgojiteljice su imale priliku prenositi na međunarodnim stručnim skupovima na kojima su sudjelovale i prezentirale svoj rad. 2018. na Proljetnoj školi učitelja i odgojitelja „Izazovi unapređenja suvremenog obrazovanja“ održan je prikaz prakse na temu „Montessori jučer, danas, sutra“. Iste godine sudjelovale smo i na međunarodno stručno znanstvenoj konferenciji  „Montessori – trajna vrijednost u razvoju djeteta“ i održale radionicu na temu „Učinak Montessori programa na razvoj važnih životnih kompetencija“.

Najvažnija misao vodilja Montessori pedagogije je „Pomozi mi da to učinim sam!“.
Upravo u tom smjeru djelujemo skupa sa djecom u našim skupinama. Potičemo ih na samostalnost, na aktivno djelovanje unutar odgojno-obrazovne skupine, na međusobnu suradnju, druženje i kako bi to Maria Montessori rekla na „rad“!

„...da bi postalo zrelim čovjekom, dijete mora jako mnogo raditi, počevši od prvog dana svog života. Mora učiti ispravno se služiti svojim udovima i stjecati iskustva o svim stvarima iz svoje okoline. Dijete to čini slijedeći prirodni zakon i zato mu ne smijemo uskraćivati nužna sredstva za taj dug i težak posao odrastanja....“ ( Maria Montessori).

U skupinama rade i djeluju odgojiteljice s dugogodišnjim radnim iskustvom.

U skupini „Ptičice“ rade: Martina Cvetko Sever, Katica Gavran, Ines Gradinšćak i Danijela Žugec.
U skupini „Zvončići“: Ivana Lazić, Martina Zubak, Eva Kostanić i odgojitelj savjetnik Katarina Dabić. 
 
Naš sveobuhvatni rad s djecom, razvoj dječjih kompetencija pomoću Montessori pribora, boravak i život djece u odgojno-obrazovnim skupinama možete pogledati na slijedećim stranicama!
Pozivamo Vas da ih otvorite, pogledate i uživate u viđenom! 

Učinak Montessori programa - prezentacija

Montessori - Svijet otkrivanja


Ispiši stranicu