Skupina Loptice - objekt Bukovac na Brijegu

  A Ball - Poludnevni program usvajanja engleskog jezika
                 u sklopu primarnog desetsatnog programa
                 na objektu Bukovac na brijegu, Bukovačka c.221

                 dobno mješovita skupina

Bernarda Pruša, odgojiteljica, voditeljica programa
Mira Vilić – odgojitelj  savjetnik, voditeljica likovno-kreativne radionice 
 
                  
Usvajanje engleskog jezika u predškolskoj dobi (izbjegavamo izraz učenje) bazira se na krilatici LET S PLAY AND HAVE FUN,što bi značilo da djeca kroz igru na zabavan način usvajaju engleski jezik.
Djeca predškolske dobi su tzv. „nesvjesni učenici“ što znači da igrajući „Bingo“, „Lotto“, memory ili neku pokretnu igru s pjevanjem usvajaju strani jezik, a da toga nisu ni svjesni. Posebno vole i uživaju u dramatizacijama njima omiljenih priča (The Three Little Pigs, The Goldilocks and Three Bears i dr.)  gdje kroz podjelu uloga, uživljavanje u uloge vrlo lako i brzo usvajaju vokabular, fraze, strukture engleskog jezika. Stoga, kada roditelji postave pitanje „Što si danas u vrtiću naučio na engleskom?“ ili „Kako se na engleskom kaže….“ najčešće dobivaju odgovor „Ništa“ ili upitan pogled „Ne razumijem što me pitaš.“
Dva puta godišnje prezentiramo svoj rad i to na božićnom druženju u prosincu , te na Završnoj svečanosti krajem svibnja, kada  roditeljima pokažemo jedan dio sadrzaja koje smo usvojili tijekom pedagoške godine.
Mnoga istraživanja su pokazala da se što ranijim usvajanjem stranog jezika povećava fonološka  osjetljivost za strani, konkretno ,engleski jezik, kao i postavljaju temelji za daljnje, lakše učenje stranog jezika. Kao što znate,strani jezik se prije počinjao učiti u petom razredu osnovne škole, zatim u četvrtom, a zadnjih desetak godina se uči od prvog razreda osnovne škole.

Poludnevni program ranog učenja engleskog jezika znači da jedna odgajateljica u svojoj smjeni  s djecom radi aktivnosti vezane uz rano učenje stranog jezika.
Odgajateljica Mira Vilić ima status odgajateljice mentora i savjetnice što je postigla nakon dugogodišnjeg rada  i iznimmnog zalaganja na raznim područjima predškolskog odgoja, posebno likovnog izražavanja. Dugogodišnja je voditeljica estetske skupine našeg vrtića koja uređuje sve prostore vrtića. Također, u skupini „Loptica“  djeca  se imaju priliku svakodnevno likovno izražavati kroz razne likovne tehnike, što se poslije vidi na izložbama dječjih radova u prostoru ispred naše sobe i u garderobi.
               U kratko, mi smo jedan „dream team“ na radost i veselje djece, roditelja i nas samih.

                                                            
 
U  prilogu možete pogledati našu power point prezentaciju sa jednog stručnog skupa gdje možete vidjeti kako ovo o čemu smo pisale izgleda u praksi.

Zvončica- prezentacija


Ispiši stranicu